Hanna-Kaisa Järvi Hyvinvointialan liitto

Avointa sote-valmistelua, kiitos!

Yle julkaisi vastikään pääkohtia käsiinsä saamasta sote-uudistusta valmistelevien virkamiesten muistiosta, jossa on listattu valinnanvapausmallin riskejä. Ylen mukaan virkamiehet varoittavat valinnanvapausmallin riskeistä, mutta uutisen mukaan he näyttäisivät kuitenkin enimmäkseen olevan huolissaan valmistelun vaiheesta. Uusien tietojen mukaan aikataulukin näyttää venyvän. Jos venyykin, tyssätä ei saa.

Pitkin matkaa on kannettu huolta muun muassa  valinnanvapausmallin taloudellisten vaikutusten arvioinnin mahdollisuuksista, siitä, että läpikäytävää lainsäädäntöä on paljon, sekä juuri aikataulun pitävyydestä.

Ylen uutisen mukaan virkamiehet pelkäävät, että ehdotettu valinnanvapausmalli lisäisi merkittävästi sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia sekä kasvattaisi alueellista ja eri väestöryhmien välistä epätasa-arvoa. On vaikea nähdä miten valinnanvapaus sinänsä lisäisi alueellista ja eri väestöryhmien välistä epätasa-arvoa. Sote-uudistuksen projektinjohtaja Tuomas Pöysti vahvisti viime torstaisessa kansalaistutkimuksemme julkaisutilaisuudessa jälleen kerran terveydenhuoltomme tämänhetkisen tosiasian: hoitoon pääsee joko jonottamalla tai rahalla. Valinnanvapaudessa jonoja poistuu kun tukossa olevan oven vierestä aukeaa toinen. Silloin ei hoitoon pääsyyn siitä toisesta ovesta tarvita myöskään enemmän varallisuutta.

Professori Brommelsin johtama selvityshenkilöryhmä on loppuraportissaan ehdottanut myös, että valtion tasoisesti määritellään perusperiaatteet valinnanvapaudessa toimimiselle. Tämä on tärkeää: eri alueilla sääntöjen pitää olla samat. Väistämätöntä toki on kuitenkin se, että kaikilla alueilla tuottajien määrä ja valinnanvara ei ole sama. Kuitenkin Turun kauppakorkeakoulun ja Kelan yhteinen uusi tutkimus osoittaa senkin, että 86-96% suomalaisista asuu niissä Manner-Suomen seutukunnissa, joissa on saatavilla vähintään yksi vaihtoehto julkiselle yleislääkärille, naistentautien ja synnytysten, ortopedian ja traumatologian, korva-, nenä- ja kurkkutautien, iho- ja sukupuolitautien sekä lastentautien erikoislääkäreille. Toimintaympäristön muuttuessa markkinoita avaavammaksi ei ole syytä olettaa, että tilanne ainakaan huononisi. Toisaalta, Brommelsin työryhmän ehdottama sosiaali- ja terveyskeskus on palveluvalikoiman kooltaan kuitenkin niin iso, että riskinsä on siinä miten kaikenkokoiset toimijat mukaan pääsevät.

Työmäärän edessä ei voi kuitenkaan nostaa käsiä pystyyn. Eikä hallitus sitä toivottavasti suunnittelekaan. Sote-uudistus on saatava maaliin, muita vaihtoehtoja ei enää ole. Samaa mieltä voi olla siitä, että monta kohtaa on vielä auki, ja valmistella täytyy huolella. Hyvään valmisteluun liittyy avoimuus. Kansalaisten luottamus hallituksen kykyihin viedä sote-uudistus maaliin on Terveyspalvelualan Liiton ja Lääkäripalveluyritysten teettämän tutkimuksen mukaan heikolla tolalla. Valmistelun läpinäkymättömyys on varmasti yksi syy siihen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat